Пам'ятка населенню: як запобігти зараженню ботулізмом?
З огляду на те, що на території Бахмутського району Донецької області зафіксовано випадок захворювання на ботулізм, фахівці Бахмутського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області нагадують про небезпеку цієї недуги та шляхи запобігання їй.
Що таке ботулізм?
Ботулізм – хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Збудник ботулізму знаходиться в ґрунті, утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів. У висушеному стані вони зберігають життєздатність десятки років, добре переносять низькі температури, заморожування. Знищити їх реально лише автоклавуванням під високим тиском і температурі 120 С.
Ботулізм називають найнебезпечнішим токсичним інфекційним захворюванням. Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Його смертельна доза для людини складає усього лише 0,3 мкг. Ферменти у травному тракті на ботулотоксини не діють. Тому вони всмоктуються у кров і розносяться організмом, "осідаючи" у різних відділах нервової системи. А важка хвороба ботулізму здатна призвести до летальних наслідків.
Перші симптоми можуть з’явитися або вже за кілька годин, або упродовж наступних 2-5 днів.
Характерними для ботулізму симптомами є:
- порушення зору ( у хворого перед очима з’являється "сітка", предмети починають двоїтися, стає важко читати, що спричинено паралічем очних м'язів);
- спрага, сухість слизових оболонок;
- розлад ковтання;
- м'язова слабкість;
- зміна тембру голосу;
- відчуття нестачі повітря, тиск в грудях;
- нудота;
- блювота;
- характерний біль у животі;
- рідке випорожнення;
- сильний головний біль;
- запаморочення.
Як можна заразитися ботулізмом?
Джерелом зараження для людини є:
- домашня ковбаса та шинка;
- печена у фользі картопля ( спори збудника ботулізму зберігаються у ґрунті);
- консерви м’ясні, рибні, грибні, овочеві (бактерії ботулізму розвиваються за умов відсутності кисню);
- копчена, в’ялена, солона риба .
Особливу увагу слід приділити в’яленій або сушеній рибі.
По-перше, сушена або в’ялена риба не проходить термічну обробку, а бутолотоксин гине лише при кип’ятінні упродовж 10-15 хвилин.
По-друге, риба може заразитися у природних умовах, оскільки резервуаром збудника ботулізму є пісок, річковий мул.
По-третє, токсин утворюється перш, ніж рибу посолять. Крім того сіль не вбиває, а лише пригнічує розмноження збудника ботулізму.
По-четверте, споживач не може дізнатися про порушення умов зберігання чи транспортування.
По-п’яте, відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо.
Як запобігти зараженню ботулізмом?
У випадку прояву перших симптомів отруєння слід негайно звертатися до лікаря. Однак неприємностям завжди краще запобігти.
Фахівці Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства рекомендують дотримуватися таких правил:
- не купувати м'ясні та рибні продукти домашнього виготовлення у місцях стихійної торгівлі;
- не нехтувати правилами домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м'яса, ретельно дотримуватися технології.
Для руйнування ботулотоксину перед вживанням консерви слід прогрівати до100°С упродовж 30 хвилин;
- у жодному випадку не можна вживати м'ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута, деформована;
- не вживати продукти, якщо є підстави сумніватися у їх якості або умовах зберігання та транспортування.