Соледарська міська рада-Соледарська міська військова адміністрація
Донецька область, Бахмутський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЗАЯВА про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки проєкту Програми економічного і соціального розвитку  Соледарської міської  територіальної громади на 2024 рік

Дата: 10.10.2023 12:21
Кількість переглядів: 69

Фото без опису

ЗАЯВА про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки проєкту Програми економічного і соціального розвитку  Соледарської міської  територіальної громади на 2024 рік

1.Замовник стратегічної екологічної оцінки

Соледарська міська військова адміністрація Бахмутського району Донецької області, Соледарська міська рада Бахмутського району Донецької області

адреса: вул. Паркова, буд. 3А, м. Соледар, Бахмутський район, Донецька область, 84545

тел. 0932338965

e-mail: Фото без опису

офіційний cайт: www.sole-rada.gov.ua

 2.Характеристика документа державного планування

Вид документа державного планування

Програма економічного і соціального розвитку Соледарської міської територіальної громади на 2024 рік (далі – Програма) є документом державного планування місцевого рівня та, відповідно до Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку», підлягає проведенню стратегічної екологічної оцінки (далі – СЕО).

  3. Основні цілі документа державного планування, його зв'язок з іншими документами державного планування

Головною метою Програми є створення умов, достатніх для забезпечення життєдіяльності мешканців Соледарської міської територіальної громади (далі – громада), економічного розвитку шляхом впровадження завдань та заходів Програми.

СЕО Програми дає можливість зосередитися на всебічному аналізі можливого впливу планованої діяльності на довкілля та використовувати результати цього аналізу для запобігання або пом’якшення екологічних наслідків у процесі стратегічного планування.

На 2024 рік визначено наступні пріоритетні напрямки Програми:

-забезпечення життєдіяльності мешканців громади;

-створення умов для забезпечення зберігання та управління об`єктами комунальної власності;

-створення умов щодо забезпечення утримання та експлуатації об`єктів житлово-комунального господарства в умовах воєнного стану;

-вирішення питань соціального захисту населення громади за рахунок коштів місцевого бюджету;

-здійснення заходів щодо організації та забезпечення цивільного захисту мешканців громади;

-- збереження екологічного балансу та захист довкілля.

        Проєкт Програми розроблено з урахуванням завдань та положень інших документів державного планування, а саме:

    • Державної стратегії регіонального розвитку на 2021-2027 роки, затвердженої постановою Кабінету  Міністрів України від 05.08.2020 № 695;

- Стратегії розвитку Донецької області на період до 2027 року, затвердженої розпорядженням голови Донецької обласної державної адміністрації, керівника обласної військово-цивільної адміністрації від 17.02.2020 № 147/5-20;

    • Плану заходів з реалізації у 2021-2023 роках Стратегії розвитку Донецької області на період до 2027 року, затвердженого розпорядженням голови Донецької обласної державної адміністрації, керівника обласної військово-цивільної адміністрації від 17.02.2020 №147/5-20;

        -Стратегії розвитку Соледарської міської об`єднаної територіальної громади на період 2018-2025 роки, затвердженої рішенням міської ради від 24.07.2018 № 7/27-723.

       Виконання заходів Програми здійснюватиметься в межах реальних фінансових можливостей місцевого бюджету та за рахунок коштів інших джерел, не заборонених законодавством України.

4. Інформація про те, якою мірою документ державного планування визначає умови для реалізації видів діяльності або об’єктів, щодо яких законодавством передбачено здійснення процедури оцінки впливу на довкілля

Програма охоплює усі види напрямків економічного розвитку та господарської діяльності, що здійснюються на території громади, а смае: агропромисловий і промисловий комплекси; енергозбереження та енергоефективність; житлово-комунальне господарство та комунальну інфраструктуру; впровадження заходів територіального планування; освіту; охорону здоров’я; фізичне виховання та спорт; культуру і туризм; охорону навколишнього природного середовища.

Головними екологічними проблемами, що мають відношення до Програми, є захист атмосферного повітря; необхідність відновлення та модернізація головних споруд та мереж інженерної  інфраструктури (централізоване водопостачання та водовідведення), розвиток системи поводження з твердими побутовими відходами з урахуванням роздільного збору, збереження природних рослинних ресурсів та забезпечення необхідною площею зелених насаджень загального користування.

Для досягнення цілей СЕО Програми будуть зібрані та використані наступні вихідні дані:

  • регіональна доповідь про стан навколишнього природного середовища у Донецькій області;
  • статистичний щорічник Донецької області;
  • законодавчі акти, що мають відношення до планування і забудови території;
  • Земельний Кодекс України;
  •  Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»;
  • законодавчі та інші акти в сфері охорони довкілля;
  • дані моніторингу стану довкілля, що здійснюються існуючими державними суб’єктами моніторингу довкілля на регіональному  та місцевому рівні;
  • інші доступні джерела інформації.       

5. Ймовірні наслідки

а) для довкілля, у тому числі для здоров’я населення.

Реалізація заходів Програми може мати ймовірні наслідки для таких складових навколишнього природного середовища, як: атмосферне повітря, водні ресурси, ґрунт, ландшафт, біорізноманіття та рекреаційні зони.

Виконання СЕО передбачає аналіз та оцінку ймовірних наслідків та ризиків реалізації заходів, прийнятих у Програмі, як на окремі компоненти довкілля (ґрунт, поверхневі та підземні водні ресурси, атмосферне повітря, рослинний та тваринний світ), соціально-економічні умови розвитку території, так і на здоров’я населення.

б) для територій з природоохоронним статусом.

Під час здійснення СЕО ймовірні наслідки від об’єктів інфраструктури на території з природоохоронним статусом відсутні.

в) транскордонні наслідки для довкілля, у тому числі для здоров’я населення.

Зважаючи на географічне місце розташування території громади, транскордонні наслідки для довкілля, у тому числі для здоров’я населення, в ході реалізації заходів Програми відсутні.

6. Виправдані альтернативи, які необхідно розглянути, у тому числі, якщо проєкт Програми не буде затверджено

Зважаючи на комплексність рішень проєкту Програми, що обумовлюється необхідністю виконання стратегічних цілей Програми, призначених для різних видів промислово-виробничої, соціальної, рекреаційної, комунікаційної діяльності, здійснюється розгляд виправданих альтернатив планованих рішень.

Загальною альтернативою Програми є гіпотетичний (нульовий) сценарій, при якому дана Програма не затверджується.

Нульовий сценарій буде розглянутий в рамках СЕО.

Найсприятливішим варіантом буде затвердження даної Програми.

7. Дослідження, які необхідно провести, методи і критерії, що використовуватимуться під час СЕО

Предметом СЕО є заходи Програми та  їх потенційний вплив на стан довкілля та здоров’я населення.

З огляду на стратегічний характер  Програми, яка  є головним документом економічного і соціального розвитку громади на 2024 рік, ключове значення у виконанні СЕО такого документа відіграють методи стратегічного аналізу. Перш за все, буде використаний аналіз стратегічного планування, який передбачає встановлення зв'язків з іншими документами державного, регіонального та місцевого планування і дослідження умов реалізації рішень Програми на відповідність нормативно-правовим актам.

Застосування цільового аналізу при проведенні СЕО дозволить встановити відповідність рішень Програми загальним цілям охорони довкілля та забезпечення безпечного для здоров’я населення середовища існування, що встановлені на місцевому та регіональному рівнях.

Передбачається застосування аналізу вихідних даних стратегічного планування та можливості майбутнього розвитку,  які мають вирішуватись  відповідно до Програми.

Комплекс методів проведення СЕО може бути розширений та поглиблений в залежності від характеру планованих рішень Програми, виконання яких передбачається у 2024 році.

8. Заходи, які передбачається розглянути для запобігання, зменшення та пом’якшення негативних наслідків виконання документа державного планування

У ході виконання СЕО передбачається розглянути доцільність запровадження заходів із запобігання, зменшення та пом’якшення можливих негативних наслідків реалізації планованих рішень Програми за  наступними напрямкам:

- оптимізація виробничих, комунальних територій тощо та забезпечення їх санітарно-гігієнічної сумісності з житловою та громадською забудовою;

- благоустрій території громади;

- розширення мережі зон та зелених насаджень загального та обмеженого користування з урахуванням нормативних показників.

Повинні бути враховані заходи, визначені законодавством та нормативно-правовими актами, щодо запобігання, зменшення та пом’якшення можливих негативних впливів на довкілля та стан здоров’я населення.

9. Пропозиції щодо структури та змісту звіту про СЕО

Звіт про СЕО складається відповідно до статті 11 Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку» і містить інформацію про характер проектних рішень з урахуванням сучасних знань і методів оцінювання.

  1.  Орган, до якого подаються зауваження і пропозиції, та строки їх подання

Зауваження і пропозиції до Заяви про визначення обсягу СЕО Програми подаються до Соледарської міської ради Бахмутського району Донецької області:

-на електронну адресу: Фото без опису

-контактний телефон 0932338965.

Строк подання зауважень та пропозицій становить 10 діб з дня опублікування даної Заяви про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки проєкту Програми економічного і соціального розвитку Соледарської міської  територіальної громади на 2024 рік, а саме: з 10 жовтня 2023 року до 20 жовтня 2023 року включно.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь