Соледарська міська рада-Соледарська міська військова адміністрація
Донецька область, Бахмутський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Пам’ятка. Що робити, якщо житло пошкоджено або знищено.

Дата: 18.09.2023 10:21
Кількість переглядів: 126

Від початку військової агресії російської федерації житло значної частини мешканців громади зазнало значних пошкоджень або повністю знищено. Багато питань виникає у громадян, що робити, якщо житло пошкоджено або знищено. Як отриати компенсацію за житло або об’єкти нерухомого майна, які пошкоджені або знищені.

По перше, необхідно подати до  Реєстру пошкодженого та знищеного майна інформаційне повідомлення про пошкоджене або знищене житло або об`єкти нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією російської федерації проти України (далі - інформаційне повідомлення). Інформаційне повідомлення подається самостійно фізичною особою чи представником юридичної особи:

  • засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг;
  • з використанням мобільного додатка Порталу Дія у разі наявності реєстраційного номера облікової картки платника податків;
  • через адміністратора центру надання адміністративних послуг або нотаріуса.

Подання інформаційного повідомлення здійснюється незалежно від місця проживання чи перебування фізичної особи або місцезнаходження юридичної особи.

Важливо, що право подати інформаційне повідомлення мають:

фізичні особи - громадяни України, які є:

  • власниками житла або об`єкта нерухомого майна;
  • замовником будівництва;
  • особою, яка здійснила інвестування / фінансування будівництва; 
  • власником спеціального майнового права на житлові об’єкти незавершеного будівництва, майбутні об’єкти житлової нерухомості чи особою, яка сплатила часткову ціну такого об’єкта та на користь якої зареєстровано обтяження речових прав на такий об’єкт;
  • членом житлово-будівельного (житлового) кооперативу, який викупив об'єкт нерухомості, але не оформив права власності на нього; 
  • спадкоємцем перерахованих категорій осіб.

юридичні особи, які є:

  • власниками (балансоутримувачами) відповідного нерухомого майна або замовниками будівництва щодо об’єктів будівництва або за якими таке майно (об’єкти будівництва) закріплено на праві господарського відання чи праві оперативного управління;
  • об'єднання співвласників багатоквартирних будинків, управителі багатоквартирних будинків, житлово-будівельні (житлові) кооперативи, які здійснюють утримання відповідних будинків, особи уповноважені співвласниками багатоквартирних будинків.

Важливо

Особи, які подають інформаційне повідомлення, повинні переконатися, що пошкоджене/ знищене житло або об’єкт нерухомого майна зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. У разі відсутності такої реєстрації, необхідно звернутися до адміністратора Центру надання адміністративних послуг, що створені та діють при місцевих радах, для реєстрації житла або об`єкта нерухомого майна в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Державна реєстрація проводиться державними реєстраторами незалежно від місцезнаходження нерухомого майна в межах всіх областей та міста Києва, а також нотаріусами, як спеціальними суб’єктами, на яких покладаються функції державного реєстратора речових прав, незалежно від місцезнаходження нерухомого майна.

Реєстрація права власності на житло або об`єкт нерухомого майна в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно є обов`язковою та підтверджує право власності на житло або об`єкт нерухомого майна.

В деяких випадках, для здійснення реєстрації права власності на житло або об`єкт  нерухомого майна в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно необхідно надати довідку про правову належність нерухомого майна, якщо право на житло або об`єкт нерухомого майна виникло до 01.01.2013. Якщо житло або об`єкт нерухомого майна розташовані на території Соледарської міської територіальної громади, така довідка надається комунальним підприємством «Бахмутське БТІ». Засновником комунального підприємства «Бахмутське БТІ» є Бахмутська міська рада Бахмутського району Донецької області.

Особистий прийом громадян комунальним підприємством «Бахмутське БТІ» здійснюється щосереди у м. Київ за адресою: вул. Ділова, 5А, ст.м. «Олімпійська» (https://maps.app.goo.gl/A1pC2xAvSWSRc3319) виключно за попереднім записом за телефоном +380667758526.

Також, повідомляємо, що отримати інформацію щодо роботи комунального підприємства «Бахмутське БТІ» та видачи ним необхідних документів можна за місцем розміщення Центру підтримки бахмутян «З Бахмутом у серці. Дніпро»  за адресою: м. Дніпро, вул. Макарова, 1-Б, попередньо обов`язково зателефонував за номерами: +380988500561, +380996679206. Отримати консультації можливо за вказаними номерами телефонів або, звернувшись на електронну скриньку: artemovskoebti@gmail.com з понеділка по п’ятницю з 09.00 до 17.00 години. Звернутись за отриманням довідки про правову належність нерухомого майна, яка виникла до 01.01.2013,  може особисто власник (співвласник) або уповноважена ним особа за належним чином оформленою довіреністю.

Важливо

Зараз, мешканцям нашої громади необхідно зафіксувати інформацію про пошкоджене/знищене житло, об`єкт нерухомого майна, подавши інформаційне повідомлення до Реєстру пошкодженого та знищеного майна. Також, необхідно здійснити реєстрацію права власності на житло або об`єкт нерухомого майна в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, якщо така реєстрація в указаному реєстрі відсутня.

Важливо

Безкоштовні консультації з юридичних або загальних питань можливо отримати від благодійного фонду «Право на захист». Консультації можна отримати безпосередньо в офісах організації в містах України (https://r2p.org.ua/) або за телефонами лінії допомоги щодня з 8:00 до 21:00: +38 099 507 50 90; +38 068 507 50 90; +38 093 507 50 90.

Працюємо заради  Перемоги!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь