Соледарська міська військова адміністрація
Донецька область, Бахмутський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

22 травня цього року набирає чинності Закон №2923 про “Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок збройної агресії рф проти України”

Дата: 26.04.2023 19:00
Кількість переглядів: 148

22 травня цього року набирає чинності Закон №2923 про “Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок збройної агресії рф проти України”.

Цей Закон визначає правові та організаційні засади надання державою компенсації за пошкоджене та знищене нерухоме майно.

Її можуть отримати лише громадяни України й тільки за умови, що постраждалі обʼєкти внесено до Реєстру пошкодженого або знищеного майна.

Алгоритм отримання компенсації такий:

  1. Потрібно повідомити про пошкоджене чи знищене майно. Це можна зробити через “Дію” або в ЦНАПі;
  2. Потрібно надати документи, що підтверджують особу та право власності на майно;
  3. Після того, як обʼєкт внесуть до Реєстру пошкодженого або знищеного майна, починається процес визначення суми компенсації. Комісією, призначеною органами місцевого самоврядування, складається акт про пошкодження або знищення майна;
  4. Атестований фахівець з оцінки пошкоджень складає звіт про технічний стан пошкодженого або знищеного майна. Атестований фахівець може бути залучений власником майна самостійно за власні кошти, або за наявності фінансування призначений органами місцевого самоврядування ;
  5. Незалежний сертифікований спеціаліст з оцінки майна або орган місцевого самоврядування складає звіт оцінки збитків за пошкоджені або знищені об’єкти нерухомого майна;
  6. Експертна комісія місцевого самоврядування приймає рішення щодо компенсації.

ОСНОВНІ НОВАЦІЇ:

1. За які об’єкти нерухомого майна можна буде отримати компенсацію?

Компенсацію надаватимуть за пошкоджене та знищене внаслідок збройної агресії рф майно, з дня набрання чинності Указом Президента України "Про введення воєнного стану в Україні", тобто з 24 лютого 2022 року.

Законом не передбачена компенсація за об’єкти, що станом на 24 лютого 2022 року були на тимчасово окупованій території.

2. Хто зможе отримувати компенсації за пошкоджені/знищені об’єкти нерухомого майна?

  • Фізичні особи – громадяни України, які є:

власниками пошкоджених/знищених об’єктів нерухомого майна;

замовниками будівництва – у разі отримання компенсації за пошкоджені/ знищенні об’єкти будівництва (будинки садибного типу, садові та дачні будинки), в яких на момент пошкодження/знищення зведені несучі та зовнішні огороджувальні конструкції (крім світлопрозорих конструкцій та заповнення дверних прорізів), щодо яких отримано право на виконання будівельних робіт, або за за знищені об’єкти нерухомого майна;

власниками спеціального майнового права на неподільні житлові об’єкти незавершеного будівництва, майбутні об’єкти житлової нерухомості або особами, які сплатили часткову ціну такого об’єкта та на користь яких зареєстровано обтяження речових прав на такий об’єкт відповідно до Закону України "Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому";

особами, які здійснили інвестування/фінансування будівництва об’єктів будівництва, щодо яких отримано право на виконання будівельних робіт до набрання чинності Законом України "Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому";

членами житлово-будівельних (житлових) кооперативів, які викупили квартиру, інше житлове приміщення в будівлі, будинок садибного типу, садовий або дачний будинок кооперативу, але не оформили право власності на нього;

спадкоємцями вищезазначених осіб;

  • об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, управителі багатоквартирних будинків, житлово-будівельні (житлові) кооперативи, які здійснюють утримання відповідних будинків, особи, уповноважені співвласниками багатоквартирних будинків відповідно до Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" (у разі якщо співвласники самостійно здійснюють утримання багатоквартирного будинку та в цьому будинку не створено об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, не призначено управителя, відсутній житлово-будівельний (житловий) кооператив, який здійснює його утримання), – у разі отримання компенсації за пошкоджене спільне майно багатоквартирного будинку.

Кабінетом Міністрів України в Порядку надання компенсації за пошкоджене/знищене майно можуть визначатися додаткові категорії осіб, яким може надаватися компенсація за пошкоджені/знищені об’єкти нерухомого майна.

3. Які види компенсації за пошкоджений/знищений об’єкт нерухомості передбачені законом?

Відповідна компенсація надаватиметься у вигляді :

виконання робіт, пов’язаних з будівництвом, на пошкодженому об’єкті нерухомого майна з метою його відновлення та/або надання будівельної продукції для виконання таких робіт;

надання грошових коштів шляхом їх перерахування на поточний рахунок отримувача компенсації із спеціальним режимом використання для будівництва будинку садибного типу, садового або дачного будинку;

фінансування придбання квартири, іншого житлового приміщення, будинку садибного типу, садового або дачного будинку (у тому числі фінансування придбання приміщення/будинку, що буде споруджений у майбутньому, або інвестування/фінансування його будівництва) з використанням житлового сертифіката.

4. Які джерела фінансування компенсації за пошкоджені та знищені об’єкти нерухомого майна?

Джерелами фінансування компенсації за пошкоджені та знищені об’єкти нерухомого майна будуть:

кошти державного (у тому числі Фонду відновлення майна та зруйнованої інфраструктури, Фонду ліквідації наслідків збройної агресії) та місцевих бюджетів;

кошти міжнародних фінансових організацій, інших кредиторів та інвесторів;

міжнародна технічна та/або поворотна чи безповоротна фінансова допомога;

репарації або інші стягнення з Російської Федерації;

інші джерела, не заборонені законодавством України.

Органи місцевого самоврядування можуть затверджувати місцеві програми та створювати фонди з метою надання компенсації та відновлення пошкоджених/знищених (зруйнованих) об’єктів нерухомого майна.

5. У якому вигляді буде надаватися компенсація за ЗНИЩЕНИЙ об’єкт нерухомого майна?

Компенсація за знищений будинок садибного типу, садовий або дачний будинок, об’єкти будівництва (будинки садибного типу, садові та дачні будинки) надаватиметься шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок отримувача компенсації із спеціальним режимом використання для фінансування будівництва або у вигляді житлового сертифікату на придбання квартири, іншого житлового приміщення, будинку садибного типу, садового або дачного будинку.

Компенсація за знищену квартиру, інше житлове приміщення в будівлі, складову частину об’єкта будівництва (квартиру, інше житлове приміщення в будівлі), що після прийняття в експлуатацію є самостійним об’єктом нерухомого майна, надаватиметься лише у вигляді житлового сертифікату на придбання відповідного житла.

Житловий сертифікат може бути використаний лише його власником або його спадкоємцем та не може бути відчужений третім особам. Використати сертифікат можна буде протягом 5-ти років із дня його видачі.

6. Як визначається розмір компенсації за ЗНИЩЕНИЙ об’єкт?

Розмір компенсації за знищений об’єкт нерухомого майна визначається щодо кожного отримувача компенсації та кожного знищеного об’єкта нерухомого майна окремо, виходячи із загальної площі знищеного об’єкта нерухомого майна та вартості 1 квадратного метра площі знищеного об’єкта нерухомого майна.

7. Хто буде приймати рішення про надання компенсації за ЗНИЩЕНИЙ об’єкт нерухомості?

Рішення про надання/відмову в наданні компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна буде приймати Комісія з розгляду питань щодо надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна, яку будуть створювати виконавчі органи відповідних рад, військові адміністрації населених пунктів або військово-цивільні адміністрації населених пунктів.

8. Як подається заява на компенсації за ЗНИЩЕНІ об’єкти нерухомого майна до Комісії з розгляду питань щодо надання компенсації?

Відповідну заяву можна подати:

в електронній формі – засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг;

у паперовій формі – через центр надання адміністративних послуг, орган соціального захисту населення або нотаріуса.

Заяву про надання компенсації за пошкоджений/знищений об’єкт нерухомого майна можна буде подати до Комісії з розгляду питань щодо надання компенсації протягом дії воєнного стану та протягом трьох років з дати припинення або скасування воєнного стану в Україні.

9. Які заборони та застереження будуть діяти у разі отримання відповідної компенсації?

Не допускається фінансування придбання квартири, іншого житлового приміщення, будинку садибного типу, садового або дачного будинку (у тому числі фінансування придбання такого приміщення/будинку, що буде споруджений у майбутньому, або інвестування/фінансування його будівництва) з використанням житлового сертифіката у разі, якщо:

щодо замовника будівництва порушено провадження у справі про банкрутство;

замовник будівництва перебуває у стані припинення шляхом ліквідації;

у замовника будівництва відсутнє право на виконання будівельних робіт на відповідному об’єкті.

Отримувач компенсації не має права відчужувати квартиру, інше житлове приміщення, будинок садибного типу, садовий або дачний будинок (у тому числі таке приміщення/будинок, що буде споруджений у майбутньому), придбані (у тому числі проінвестовані/профінансовані) ним з використанням житлового сертифіката, протягом п’яти років.

Нотаріус, який посвідчує договір про придбання об’єкта нерухомості (у тому числі фінансування придбання такого об’єкта, що буде споруджений у майбутньому, або інвестування/фінансування його будівництва) з використанням житлового сертифіката, накладає заборону відчуження строком на п’ять років.

10. Як буде надаватися компенсація за ПОШКОДЖЕНІ об’єкти нерухомого майна?

Компенсація за пошкоджений об’єкт нерухомого майна буде надаватися шляхом виконання робіт, пов’язаних з будівництвом, на пошкодженому об’єкті нерухомого майна з метою його відновлення (у тому числі розроблення проектної документації на будівництво, проведення її експертизи, виконання будівельних робіт) та/або надання будівельної продукції для виконання таких робіт.

Порядок надання компенсації за пошкоджений об’єкт нерухомого майна визначається Кабінетом Міністрів України.

11 .Що буде з компенсацією у разі смерті отримувача компенсації?

У разі смерті отримувача компенсації до спадкоємця (спадкоємців) переходить право на отримання компенсації за пошкоджений/знищений об’єкт нерухомого майна (у тому числі житловий сертифікат).

https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/39283



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь