Рекомендації по зберіганню насіннєвого матеріалу
Відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області надає «Рекомендації по зберіганню насіннєвого матеріалу»
Збереження якості насіння, від збирання до використання, є одним із найважливіших завдань, що постають перед сільгоспвиробником.
Високі врожаї можна отримати лише при використанні здорового високоякісного насіння, що має високі потенціальні властивості. Тому насіння до посіву треба зберігати в таких умовах, щоб воно забезпечило високу енергію проростання, високу схожість і було здатне дати здорову високопродуктивну рослину, а це вимагає певних умов і спеціального режиму зберігання.
Завдання зберігання насіння - зберегти якість насіння певний час від збирання до використання. У залежності від призначення термін зберігання насіння може бути різним. У озимих культур у більшості регіонів України він становить близько 5 міс, перехідні фонди озимих культур - 12-24 міс, насіння ярих - 7-8 міс, а їх страхові фонди - 12-24 міс. Насіння колекцій науково-дослідних і селекційних установ зберігається три-п'ять років і більше.
Насіння, що закладається на зберігання, повинно мати високу життєздатність. Насіння зі зниженою енергією проростання та схожістю, травмоване, проросле, неякісно відсортоване, пошкоджене патогенною мікрофлорою зберігається погано.
Насіння, вирощене на збалансованому за фосфором фоні, зберігається краще, ніж насіння, вирощене на азотному фоні.
На зберігання насіння впливають метеорологічні умови в період формування і достигання насіння. Насіння, вирощене при сухій сонячній погоді зберігається краще. Вилягання зернових культур, особливо в ранні строки, значно погіршуєякість насіння. Насіння, зібране з полеглих посівів і закладене на зберігання, характеризується зниженою лабораторною схожістю. Урожайність рослин, вирощених з такого насіння, завжди нижча.
Запізнення зі строками збирання негативно впливає на якість насіння і тривалість зберігання. Наявність пророслих зерен у насіннєвій масі може призвести до значного зниження схожості, та переведення всієї партії насіння до некондиційної.
Зазначені терміни не можна вважати строго граничними. Сполучення низької вологості насіння зі зниженою температурою і вологістю навколишнього середовища дозволяє зберігати схожість насіння на високому рівні тривалий період часу.
Особливо ретельно треба доглядати за насінням з вологістю вище 15-15,5%, а також за свіжозібраним насінням, схильним до самозігрівання. Так у період збирання 1-2 доби самозігрівання призводить до втрати 5-12%, а подальший розвиток цього процесу веде до повної втрати насінням кондиційної схожості.
Для підвищення стійкості свіжозібраного насіння необхідно знижувати його вологість, очищати від домішок. Зниження вологості досягають сушінням на сонці, а також вентиляцією, перелопачуванням і провітрюванням на зерноочисних машинах.
Сушать насіння в потоковій лінії на сушарці. Для кожної культури необхідно дотримувати рекомендований режим сушіння.
При організації всіх технологічних процесів - підготовки складських приміщень та партій насіння, раціонального розміщення його у сховищах, підтримання оптимального режиму зберігання слід дотримуватись чинних нормативних вимог і не забувати про необхідність внутрішньогосподарського контролю за партіями насіння, що зберігається.
Вирішальними факторами для зберігання насіння є його вологість та температура: оптимальна температура при зберіганні становить +5-10?С, вологість насіння пшениці, жита, ячменю, вівса не повинна перевищувати 14%. При вологості насіння на критичному рівні розпочинається ріст і розвиток мікроорганізмів. Наприклад, гриби-ксерофіти можуть розвиватися на поверхні насіння зернових з вологістю 14,5-15,0%, а на насінні бобових – з вологістю 16%. У таких умовах, особливо на свіжозібраному насінні, спостерігається так зване в'яле пліснявіння. При цьому мікроорганізми проникають у внутрішні тканини насіння, уражають його і руйнують не лише покривні тканини, але і зародок. В'яле пліснявіння, особливо в період післязбиральної обробки насіння, може призвести до повної втрати схожості.
Господарство повинно бути забезпечене спеціальним насіннєсховищем, обладнаним засіками. Перед засипанням насіння на зберігання необхідно провести дезінфекцію складу, найпростіший спосіб дезінфекції приміщення - обробка його свіжогашеним вапном. З метою доведення насіння до високих посівних кондицій господарства дуже часто декілька разів перепускають зернову масу через сортувальні машини. При цьому встановлено, що один пропуск через навантажувач травмує від 2 до 9% насіння, через ОВП-20 і ОВС-25 - від 3 до 8, а через ОС-4,5М і СМ-4 - від 2 до 7%. Після таких обробок загальне травмування насіння може досягати 100%, а польова схожість може знизитися до 40%.
Після проведення всіх робіт, необхідно звернутися до Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби області для проведення обстеження складського приміщення на встановлення фітосанітарного стану. Спеціалісти управління проводять обстеження та лабораторні дослідження. При засвідченні відсутності шкідливих організмів видається акт про готовність насіннєсховища до приймання насіння на зберігання.
Для запобігання додатковому травмуванню насіння протягом сушіння слід суворо дотримуватись встановлених режимів. Допускається нерівномірність нагрівання зерна в межах 3-4°С, нерівномірність сушіння ±1°С, відносна вологість відпрацьованого теплоносія - 65-75%. Не можна перевищувати температуру зовнішнього повітря більш ніж на 10-15°С. Зниження вологості за одне проходження зернової маси не повинно перевищувати для зернових, зернобобових, круп’яних і кукурудзи - 3-4%. У період зберігання насіння у насіннєсховищах контролюють температуру і відносну вологість повітря за допомогою термометрів і гігрометрів. Температура насіння - найважливіший показник, що характеризує стан насіннєвої маси. Низька температура в усіх ділянках маси насіння є показником її нормального стану. Провітрювання насіннєсховищ і насіння проводять при тривалому зберіганні. Доцільність цього заходу значною мірою залежить від вологості насіння. Чим воно сухіше, тим менше потреба у провітрюванні.
Висота насипу насіння зернових культур не повинна перевищувати 2.5 м, а при підвищеній вологості і потеплінні - не більше 1.5 м. При зберіганні насіння у мішках їх вкладають на дерев’яні настили, які повинні бути розміщені не нижче 10 см від підлоги. Для насіння зернових культур у штабелі не повинно бути розміщено більше 8 рядів мішків.
Кожна партія насіння, що зберігається, повинна пройти перевірку посівних якостей та отримати Сертифікат, що засвідчує посівні якості насіння, згідно зі встановленою формою, а до закінчення терміну дії документа про якість, здійснити аналіз повторно. Облік насіння, його рух, якість повинні бути відображені у «Шнуровій книзі обліку насіння» встановленої форми. Записи в ній повинні відповідати сортовим і насіннєвим документам та даним бухгалтерського обліку.
Отже, від того, наскільки швидко і ощадливо пройде процес збирання і закладання зернових на зберігання, залежить якість зберігання врожаю. Процес зберігання такий же важливий для отримання якісного насіннєвого матеріалу, як і процес вирощування. Тому зберіганню слід приділяти максимум уваги.
проводять при тривалому зберіганні. Доцільність цього заходу значною мірою залежить від вологості насіння. Чим воно сухіше, тим менше потреба у провітрюванні.
Висота насипу насіння зернових культур не повинна перевищувати 2.5 м, а при підвищеній вологості і потеплінні - не більше 1.5 м. При зберіганні насіння у мішках їх вкладають на дерев’яні настили, які повинні бути розміщені не нижче 10 см від підлоги. Для насіння зернових культур у штабелі не повинно бути розміщено більше 8 рядів мішків.
Кожна партія насіння, що зберігається, повинна пройти перевірку посівних якостей та отримати Сертифікат, що засвідчує посівні якості насіння, згідно зі встановленою формою, а до закінчення терміну дії документа про якість, здійснити аналіз повторно. Облік насіння, його рух, якість повинні бути відображені у «Шнуровій книзі обліку насіння» встановленої форми. Записи в ній повинні відповідати сортовим і насіннєвим документам та даним бухгалтерського обліку.
Отже, від того, наскільки швидко і ощадливо пройде процес збирання і закладання зернових на зберігання, залежить якість зберігання врожаю. Процес зберігання такий же важливий для отримання якісного насіннєвого матеріалу, як і процес вирощування. Тому зберіганню слід приділяти максимум уваги.